Normal_monssinaipassend_onderwijs
Op 22 juni zetten de christelijke basisschool Mons Sinaï uit Heiligerlee en Kentalis hun handtekening voor Passend onderwijs aan kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Deze gebeurtenis vindt plaats vanaf 11.30 uur op CBS Mons Sinaï, met een feestelijk tintje. De leerlingen verzorgen de ludieke aftrap. Ook delen ouders hun ervaringen en kunnen belangstellenden zelf ervaren hoe het is om een taalontwikkelingsstoornis te hebben.
Taalontwikkelingsstoornis
Voor de 7 jarige Noah uit Heiligerlee is communiceren niet vanzelfsprekend; hij heeft namelijk een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Noah zit op de Christelijke basisschool Mons Sinaï in Heiligerlee. Toen hij op school startte had Noah een flinke taalachterstand. Klasgenootjes verstonden en begrepen hem vaak niet. Dit frustreerde Noah vaak. De school besloot om extra begeleiding van Kentalis aan te vragen. Dankzij extra ondersteuning van Kentalis kan Noah nu beter meekomen in de klas. In drie jaar tijd heeft hij een grote inhaalslag gemaakt. Hij is nu duidelijk te verstaan en maakt betere zinnen. Hij kan zich nu goed redden in de communicatie.
 
Passend onderwijs: regulier als het kan, speciaal als het moet
CBS Mons Sinaï en Kentalis hebben besloten in de toekomst nauwer samen te werken. Niet alleen de leerlingen krijgen extra ondersteuning in de klas; ook de leerkrachten krijgen via co-teaching meer inzicht in de problematiek en leren hoe les te geven aan leerlingen met een TOS. Zo wordt de expertise van het speciaal en regulier onderwijs uitgewisseld. Dit sluit aan bij het idee van Passend onderwijs: de overheid wil voortaan dat leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben zoveel mogelijk naar een reguliere school gaan. Alléén als het niet anders kan, wordt een leerling naar het speciaal onderwijs doorverwezen, zoals naar een speciale school van Kentalis. 
 
Alle leerlingen profiteren
Volgens Rianne Schippers, directeur van de Mons Sinaïschool, profiteren alle leerlingen van deze samenwerking: "Het feit dat we ons gaan richten op de leerlingen met een TOS betekent natuurlijk niet dat de andere leerlingen nu minder aandacht krijgen. Nee, het is juist de bedoeling dat álle leerlingen profiteren van de samenwerking, omdat de school zich verder gaat ontwikkelen als ‘Taalschool’. Taal is immers de basis van alle andere vakken. Zo gaan we uit van een win-win situatie voor alle kinderen."
 
Extra expertise constant aanwezig
Ook de ouders van de 7 jarige Stèfan zijn erg blij met dit initiatief. Zijn ouders vertellen: ”Op jonge leeftijd werd al duidelijk dat Stèfan grote moeite had om te communiceren met de buitenwereld. We zijn toen gaan zoeken naar een juiste school voor hem. Dat werd de Mons Sinaï. Een juiste keuze blijkt nu. Op school krijgt Stèfan naast de hulp van Kentalis ook extra ondersteuning in de klas. En eenmaal per week krijgt hij logopedie. Stèfan is nu een vrolijk kind dat graag naar school gaat. Wij zijn heel blij dat deze extra expertise op de Mons Sinaï in de toekomst constant aanwezig zal zijn. Zo kunnen meer kinderen in de omgeving, zoals Stèfan, geholpen worden.” 
 
Over CBS Mons Sinaï
CBS Mons Sinaï is een christelijke basisschool; we gaan ervan uit dat de Bijbelse boodschap iets te vertellen heeft over het leven van vandaag en morgen. Het is een school waar kinderen graag zijn; waar hun cognitieve, creatieve en emotionele mogelijkheden maximaal worden ontwikkeld. Wij dagen kinderen uit en prikkelen hen in een stimulerende en veilige leeromgeving. Het schoolteam beschikt over diverse specialisaties waardoor wij Passend onderwijs in de brede zin van het woord kunnen aanbieden. Ons motto is: Elk kind is er één!
 
Over Kentalis
Kentalis is er voor mensen die een taalontwikkelingsstoornis hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn, ook als zij meerdere beperkingen hebben. Zij kunnen bij Kentalis terecht voor onderzoek, zorg en onderwijs op maat​, dicht bij huis en op locaties door heel Nederland. Ook werkt Kentalis samen met zorg- en onderwijsprofessionals in het binnen- en buitenland. Onder het motto: ‘Samen komen we verder’.